19 octombrie | 17:00 – ARCUB, Sala Mare, în cadrul Festivalului Național de Teatru
Mutat de la noi este un performance-instalație care îmbină teatrul cu cinematografia și artele vizuale. Spectatorul este împins într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate, devenind parte din povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. Călătoria lui Mbaye este călătoria a sute de mii de oameni care fug de război, de sărăcie, de foamete. Chiar mâine, caruselul istoriei te-ar putea dezrădăcina și pe tine, obligându-te să fugi, să lași totul în urmă.
Cu:
Claudiu Fălămaș, Shama Leah
Alexandru Romescu, Ștefan Chelimîndră, Bogdan Tălmaciu, Andrada Grosu
Scenariul și regia: Bogdan Sărătean
Scenografia: Alexandra Budianu
Video: Alexandru Radu
Muzică: Charlie Fălămaș
Apariții video:
Claudiu Fălămaș
Shama Leah
Dana Taloș
Nyombi Abdul, Betty Nalule, Namukwaya Ester
Lenerson Polonini, Yimon Soe
Voce (înregistrată): Aneea Axentea, Bogdan Sărătean
Operatori cameră: Gabriel George, Nakakeeto Shadia, Mawanzo Ali
Mulțumiri: Alexandra Palconi-Sitov, Alexandru Drăgan, Andrea Bernath, Claudiu Doncuțiu, Sabina Colceriu
Co-producători: Bis Teatru Sibiu & Prin Banat Timișoara
Spectacolul a fost parte din Programul național TIMIȘOARA CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII în anul 2023, în cadrul proiectului MEMORIA APEI (în luna octombrie).
În noiembrie 2023, filmul MUTAT DE LA NOI a fost vizionat la Bruxelles, la Parlamentul European, în prezența echipei artistice.
Durata: 1h 10min (fără pauză)
Vârsta recomandată: 16+
19 octombrie | 17:00 – ARCUB, Sala Mare, în cadrul Festivalului Național de Teatru
Mutat de la noi este un performance – instalație care îmbină teatrul cu cinematografia și artele vizuale. În debutul reprezentației spectatorii sunt părtași la o experiență imersivă (un traseu-instalație conceput de scenografa Alexandra Budianu).
Spectatorul este împins într-o călătorie în care simțurile îi sunt provocate, devenind parte din povestea lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa.
De-a lungul călătoriei, Mbaye rememorează anumite momente și personaje cheie din copilăria lui. Monologul său interior este presărat de interviuri și scurte intervenții filmate în Europa, Africa, America de Sud și Asia.
Călătoria lui Mbaye este călătoria a sute de mii de oameni care fug de război, de sărăcie, de foamete. Chiar mâine, caruselul istoriei te-ar putea dezrădăcina și pe tine, obligându-te să fugi, să lași totul în urmă.
În acest malaxor al mutării, al migrației, o dimensiune ocultă pare că ne guvernează destinele, fie că o numim voodoo în Africa, sau farmece/ vrăji în mediul rural românesc.