Omul Pernă îmbină inteligent comedia cu macabrul, naivitatea și cruzimea, într-un amalgam de senzații contradictorii din care transpare ideea că lucrurile nu sunt totdeauna ceea ce par a fi, că există multiple fațete ale realității, iar adevărul se lasă cu greu descoperit de cele mai multe ori. Într-o abordare psihanalitic-detectivistă, spectacolul ”Omul Pernă” ne prezintă straturile terifiante ale psihicului uman, ducând devoalarea până la detalii de o cruzime extremă. Doi frați, unul scriitor și celălalt cu retard mintal, compun și execută scenarii cu ucigași de copii. Traumele din copilăria protagoniștilor au găsit terenul fertil pentru exteriorizarea conflictelor nerezolvate. Suntem martorii unei realități în care ficțiunea deține rolul dominant, într-o țară dictatorială imaginară. Ce se ascunde în spatele unor povestiri noir? O copilărie nefericită, părinți devianți, relații tensionate ? Cum sunt exorcizați demonii interiori şi cum ies la suprafață în viața de zi cu zi ? Acestea sunt întrebările la care spectacolul “Omul Pernă” încearcă să răspundă.
Martin McDonagh (n. 1970) s-a născut și a crescut la Londra, într-o familie de imigranți irlandezi, dar spiritul Irlandei e mereu viu în opera sa, pulsând între două lumi, două identități. Este considerat una dintre figurile proeminente ale teatrului irlandez contemporan. Umorul negru absurd și cruzimea din creațiile sale i-au adus celebritatea. Dramaturg, scenarist, regizor de teatru și film, cu un premiu Oscar la activ, patru premii BAFTA, trei premii Olivier, și două Globuri de Aur, Martin McDonagh e dezamăgit de lumea teatrului și se îndreaptă mai mult spre film, unde a și avut succes după succes, dacă ar fi să amintim doar „In Bruges” și „Spiritele din Inisherin”.
Ana Liliana Ilea
The Pillowman a fost prezentat pentru prima dată de Teatrul Național din Cottesloe, Londra, în regia lui John Crowley, pe 13 noiembrie 2003.
Producția a fost ulterior produsă pe Brodway de către Teatrul Național, Robert Boyett Theatricals LLc și RMJF Inc. cu premiera la Teatrul Booth, din New York, pe 10 aprilie 2005.
----------------------------
Traducerea: Eugen Gyemant
Regia artistică: Andrei Han
Scenografia: Mihai Vălu
Mișcare șcenică: George Pop
Video Mapping: Teo Molnar, Cristi Popovici
Filmări: Liviu Popovici
Distribuția Eduard Bîndiu, Alex Macavei, Rodica Pașca, Cătălin Mocan, Wanda Tamas, Ioan Costin, Carmen Ghiurco