HAGA
10
nov
HAGA
Teatrul National Vasile Alecsandri, Str. Agata Barsescu nr.18, Iasi
10 noiembrie 2024, Ora 19:00

Info eveniment


HAGA

 
de Sașa Denisova

 adaptare de Florin LĂZĂRESCU

 

regie: Cristian Hadji - Culea

scenografie: Dragoș Buhagiar și Andrada Chiriac

adaptare și versuri: Florin Lăzărescu

video-design: Andrei Cozlac

muzică: Mihai Cornea

 

DISTRIBUȚIA

FATA – Diana ROMAN

VALENTINA MATVIENKO – Petronela GRIGORESCU

MARGARITA SIMONIAN – Ada LUPU

RAMZAN KADÎROV– Doru AFTANASIU

EVGHENI PRIGOJIN – Daniel BUSUIOC

SERGHEI ȘOIGU– Ionuț CORNILĂ

SERGHEI SUROVIKIN – Dumitru NĂSTRUȘNICU

VLADISLAV SURKOV– Dumitru GEORGESCU

NIKOLAI PATRUȘEV – Horia VERIVEȘ

IURI KOVALCIUK – Adi CARAULEANU

VLADIMIR PUTIN – Mălina LAZĂR

PROCUROAREA – Haruna CONDURACHE

AVOCATUL – Cosmin MAXIM

SOLDATUL – Răzvan CONȚU

SOȚIA SOLDATULUI – Andreea BOBOC

COMANDANTUL – Robert AGAPE

PILOTUL – Radu HOMICEANU

FEMEIA – Doina DELEANU

EXPERTUL – Radu HOMICEANU

PĂRINTELE 1 – Catinca TUDOSE

PĂRINTELE 2 – Radu GHILAȘ

CAPUL – Andrei SAVA

 

O grotescă și caustică  satiră, care înfățișează un proces fictiv, la Tribunalul de la Haga, împotriva crimelor de război ale lui Putin și ale apropiaților săi, proces care se desfășoară în imaginația unei fetițe din Mariupol.

 

Cristian Hadji-Culea: „Importanța războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei este existențială pentru lumea ordinii mondiale și a libertății fiecăruia din noi. Bătălia  se dă  între o lume în care statele sunt suverane între granițele acceptate prin tratate și o lume în care  câteva  state  mari au dreptul  de le conduce pe celelalte; suzeranii statali gestionează statele vasale după bunul plac.Pentru noi, după doar  treizeci și puțin  de ani, ar însemna să recădem în lumea sferelor de influență din care în decembrie 1989 ne-am salvat, iar pentru Republica Moldova,  revenirea în Imperiul Rus.Spectacolul nostru s-a dovedit pe de o parte foarte greu de construit, pentru că vorbește despre un război care se petrece acum, în care întâmplările sunt continuu schimbătoare, pe de altă parte simplu, deoarece conflictul e unic, clar și permanent. Visul unei fete de a vedea sfârșitul criminalilor care au  pornit, ațâțat și continuat războiul, la Tribunalul Internațional de la Haga, este și speranța noastră într-o societate în care viața și drepturile  fiecărei ființe umane să fie respectată!Mulțumiri femeilor și bărbaților ucraineni care, apărându-și statul, apară  și libertatea noastră!”*Dramaturgul și regizorul Sasha Denisova a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității Naționale Taras Shevchenko din Kiev, în anul 1996. Și-a completat educația cu studii în domeniul teatrului, în Anglia, în cadrul unor intershipuri la Royal Court Theatre (Future Play, Documentary Theatre, 2008 – 2009) și la Festivalul de teatru din Edinburgh (2012). În perioada cât a fost rezidentă în Rusia (Sasha Denisova a părăsit Rusia imediat după  începutul invaziei pe scară largă), a lucrat la Teatrul Mayakovsky din Moscova ca director artistic și la Centrul Mayerhold ca dramaturg șef. În calitate de profesor, a predat cursuri și a coordonat workshopuri la Teatrul Wilma din Philadelphia, Colegiul Boston, Universitatea Brandeis, Universitatea Maryland, Universitatea Georgetown și Centrul Mayerhold și la Școala de cinematografie nouă din Moscova.

A semnat regia pentru douăzeci și cinci de spectacole de teatru. În piesele sale, Sasha Denisova tratează teme sociale și politice îmbinând materialul documentar cu miraculosul și fantasticul. A scris peste douăzeci de piese de teatru, o parte din ele fiind traduse în engleză, spaniolă, germană, franceză, română, bulgară și poloneză.

Este câștigătoare a premiului Golden Mask: Outstanding New Play (2012) pentru piesa Light my fire și nominalizată la același premiu (2013) pentru Alice and the State. Piesa Haga i-a sporit recunoașterea internațională, aducându-i în anul 2013 o nominalizare la categoria Regizorul anului (Plebiscyt – Czlowiek i Wydarzenie Sezonu, Polonia) și Premiul Elliot Norton pentru cea mai bună producție și cel mai bun regizor. În 2024, textul My Mama and the Full – Scale Invasion este nominalizat la Premiul Helen Hayes pentru cea mai bună piesă.

 

„Când Rusia a bombardat Kievul, m-am gândit la ce ne-ar putea da speranță mie și celor care au fugit din calea războiului. Un proces împotriva lui Putin și a guvernului său era cel mai așteptat lucru.” (Sasha Denisova)

Trends & News
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
© 2024 Ticketing Nation S.R.L. . Toate drepturile rezervate.