Gastronomic vorbind Dobrogea are probabil cel mai mare mix culinar dintre zonele tarii. Fie ca vorbim de placinte tatarasti, bors de peste lipovenesc ori plachia noastra de peste, aici ai sa gasesti datorita multitudinii culturale (greci, turci, tatari, ucrainieni, rusi, bulgari) si am mai anumera dar ne oprim aici, o vasta paleta de gusturi, arome si condimente.
Iar daca discutam despre vinuri, afla ca strugurele de referinta aici “aligote” este un francez care s-a indragostit tare de pamanturile dobrogene luându-si cetățenie românească pe care o poarta cu mandrie.
Lasand introducerile in urma, in octombrie te invitam sa bei si sa mananci autentic si pe saturate. Iti prezentam o parte de gastronomie locala si locuri mai puțin știute de turisti convenționali.
Vineri la 9:30 ne îmbarcam in microbuz si facem prima oprire in Medgidia, pe drumul vechi către mare, iar daca te încearcă nostalgia, afla ca mergem la Domeniul Bogdan unde vom discuta despre vinul biodinamic si vom vizita una dintre cele mai frumoase crame de pe la noi. Avem pregatite pe langa pahare si portii generoase de placinte si mancaruri traditionale ale zonei, cat sa iti mai aline din emotiile drumului de odinioara.
Daca tot suntem pe drumul vechi catre mare si daca nu se împușca platina la masina sau nu se uda delcoul, o sa ne continuam drumul către orasul Tulcea, cealalta jumatate a Dobrogei, si fie vorba intre noi, probabil partea mai frumoasa. Am adauga ca e jumatatea mai mica dar si mai cocheta, poate mai concentrata, unde poti vedea o multitudine de frumuseți ale naturii, chiar daca nu ajungem in Delta Dunarii.
Ca sa te convingem sa fii fan Tulcea am lasat-o pe Ileana Braniste sa ne surprinda cu o cina pregatita la restaurantul “La Liman” alaturi de bucatarul rezident de aici. O cina pregătită la patru maini, inedita dar păstrând identitatea locala.
Si acum spune-mi cum ti se pare:
- suberek, lapti si icre cu pudra de alge (Nori) mai exact alge de origine asiatica.
- Supa groasa si aromata cu raci. O facem pe a noastră in stil local si punem raci din abundenta in ea, pentru un plus de extravaganta. Stai linistit e octombRie, o luna in care se pot manca raci. Vivre la Dobrogea!
- Tochitura de porc cu midii (iti plac discutiile controversate?)
- Sarmalute de berbecut cu tomate coapte si vanata confiata (neobișnuit dar sigur excelent).
- “Dobrogeana” cu branzeturi maturate si fructe confiate.(aproape de traditional)
Mai plusam si cu o degustare de vinuri pe măsura. Vinuri locale, asta ca sa demonstram ca “mai mult ca perfectul” nu este folosit doar in gramatica. Gasca mare si oameni frumoși așteptăm, iar alaturi de Cezar Ioan si Cosmin Dragomir, amfitrionii evenimentului vom avea cu siguranța o seara de povestit mult timp si musai de repetat.
Noi zicem ca vei avea o supriza extrem de frumoasa si ca aceasta iesire este una dedicata gastronomiei locale firește, dar si bunei stări si socializării.
Ai inclus doua nopti de cazare in camera dubla, o degustare in crama si o alta alături de cina noastră, un tur de oras cu ghizi locali si multe povesti de ascultat.
Am mai adaugat si vineri un pranz excelent pentru ca experianta sa fie completa si am setat si timp de doua saptamani si un pret mai mic.